måndag 31 januari 2011

Maten är klar

Drömmen om den perfekta matplatsen fortsätter. Jag skulle vilja ha ett stort gediget matbord som tål mycket skratt, fest och spill. Ett matbord som ska hänga med i åratal där framtida barn kan komma ihåg hur de slagit sig i hörn, vickat på stolar och suttit under bordet och lyssnat till de vuxna när de har middag. Mjölk som spills ut och sipprar mellan springorna, marmelad som kletas på bord och sedan hamnar lite överallt (till pappas förtvivlan). Så minns jag det från när jag var barn. Många fina middagar och mycket tjafs om sista brödskivan och oboy´en med mina syskon har de blivit genom åren. Gud vad jag saknar det ibland!
Det här fina bordet Norden från IKEA har jag skrivit om förut. Tycker om det lika mycket fortfarande.
Det finns ju andra fina bord på IKEA, även detta skulle jag kunna tänka mig. Synd att en fattig student inte ens har råd med ett bord från IKEA.

lördag 29 januari 2011

Det här med tapeter

Det är så svårt att bestämma sig. Man vill ha en som är snygg. Man vill ha en som kan sitta uppe ett tag, utan att man blir less på den. Man vill ha en som inte ger ett rörigt intryck, men ändå en med fint mönster. Man vill ha en med fina färger, men gärna dova färger som lätt kan kombineras med andra färger i hemmet. En som inte är för neutral och inte för skrikig. Hur sjutton bestämmer man sig?


Den här skulle kunna bli fin i vårt kök, kanske med bröstpanel till. Målad antingen grön, vit eller blå. Men sen ska man ju bestämma sig. Kanske ska leta gamla rullar på Erikshjälpen? Eller vad skulle målaren tycka om det?


Formgivaren till tapen heter Sandra Isaksson, och driver nätbutiken ISAK

torsdag 27 januari 2011

Om ni bara visste vart jag är nu.

Då skulle ni skita på er för det håller jag på att göra. Jag är så himla tuff och därför ska Emil bjuda mig på riktigt svennefredagsmys i morgon. Tacos, godis och på spåret! Fan vad jag längtar. Bäst för dig Emil att maten står på bordet när jag kommer hem.

onsdag 26 januari 2011

Fika, träning och bebismys

Bildparad över min dag.

Vårfint i köket på Sjögatan.

Här bränns kalorier.
Här fylls det på med kalorier. Jonas val, morotskaka.

Mitt självklara val, semla med stort S. Emil tog också semla men han tog en specialsemla med grädden och mandelmassan blandad. Jag håller mig till den hederliga klassiska varianten.

Min fina bror Jonas.
Dagen började med ett besök hos min svägerska Elin och fina Nova, som blir två månader i morgon! Mycket mysigt, trots diverse spyor.

tisdag 25 januari 2011

Vårkänslor

Igår började jag en ny termin i skolan, vårtermin. Lyssna på hur det låter... vårtermin, det är alltså slut på mörker och vi går mot ljusare tider. Igår när jag var på väg till skolan hörde jag hur fåglarna kvittrade och jag kunde gå utan mössa utan att frysa huvud och öron av mig. Det finns många vårtecken runt mig nu. T ex att betygen från förra terminen ramlar in och lyser fint med sin gröna färg. Fåglarnas sång. Snöfria vägar. Ljuset. Det proppfulla gymmet i början av året.

Emil och jag har pratat om att köpa en vetekudde, en sån man värmer i micron som är bra för diverse ömmande muskler och även är en bra sängvärmare då det är lite kuligt på kvällen.

Igår efter träningen tittade jag in i receptionen där de säljer diverse hälso-grejer. Så så jag att de hade de här kuddarna vi snackat om. Jag frågade efter priset, eftersom de kan vara rätt dyra och jag hade inte plånboken med mig. Den här kostade bara en tredjedel av priset jag sett på andra ställen.

Så sa jag, vad bra då vet jag. När mannen i receptionen säger; ska du inte ta med dig en hem och så betalar du nästa gång du kommer hit? Jaha, svarar jag förvånat. Skriver du upp mitt namn på en lapp då? Nej det behövs inte svarar mannen i receptionen, det där kommer du väl ihåg?

Det är väl det här som är så bra med att bo på ett mindre ställe? Att här litar folk på varandra. Skulle vi bo i en större stad skulle det aldrig hänt. Mannen i receptionen känner ju igen mig, jag har haft honom som sjukgymnast förut då jag hade problem med en axel.

Gymmet drivs av sjukgymnaster som har startat ett gym i samverkan med sjukgymnastiken. Tycker det verkar vara ett vinnande koncept. För igår var det så fullt i lokalerna att man knappt fick plats. Kanske var det för att det var en måndagseftermiddag i januari? För Sveriges hälsa hoppas jag att alla som tecknat kort forsätter att gå dit även resten av året, men mitt ego hoppas att de stannar hemma så jag får lite mer utrymme vid nästa besök. Det har nog aldrig vart så trendigt att träna som det är nu.


Det har diskuterats om att överviktiga ska få betala mer skatt eftersom de är en riskgrupp som kostar samhället mycket pengar. Varför inte lägga mer pengar på friskvård?

Fler timmar idrott i skolan i alla åldrar. Tycker personligen att det är konstigt att ingen idrott fanns i årskurs 3 på gymnasiet. Att lära barn att det är viktigt och framför allt kul att röra på sig, det är skitviktigt! Får man med sig den goda vanan redan från tidig ålder är det lättare att man fortsätter med den när man blir vuxen.

Barn sitter still mer och mer och föräldrarna mutar sina barn med kakor och godis för att de ska vara lugna och fina, vilket socker verkligen inte bidrar till. Lugn alltså, men det är en helt annan diskussion. Att schemalägga träning och friskvård på arbetet, subventionera priser på träningskort och dyl.

Kanske skulle vi införa ett rut/rot - avdrag på träningstimmar. Att förebygga är väl bättre än att försöka laga skador som redan uppstått? Jag menar inte att alla människor ska gå runt och se ut som elitidrottare och att barn inte ska få spela tv-spel. Jag tycker att alla har tid att röra på sig, en kort promenad på 30-60 minuter dagligen borde väl folk ha tid med? Annars kommer de få avsätta tid för att vara sjukskriven i framtiden. Allt hänger ihop.

Igår köpte jag (på kredit) alltså en vetekudde till Emil, och en bukett tulpaner till mig själv som jag betalade för. Emil brukar köpa blommor till mig när jag klarat en tenta, men eftersom han alltid glömmer brukar det oftast bli så att jag får köpa dem till mig själv.

Nu är våren välkommen. Det går bra nu!

måndag 24 januari 2011

Helgen som gick

Ja vad har vi gjort? vi har gjort en massa nödvändiga grejer.

Köpt ny bil
Rensat garaget från skräp.
Kört in ved.
Städat.
Fikat.
Rastat hundar.

Precis lagom tråkig, kul och utvilande helg!

fredag 21 januari 2011

Frozen yoghurt

2dl naturell yoghurt och 1dl frysta hallon. Släng ner i en mixer. Ät! Nyttigare alternativ till fredagsmys.

torsdag 20 januari 2011

I träningsväskan

  • skor
  • sport-bh
  • linne
  • löpartights
  • rena underkläder
  • borste
  • neccecär
  • handduk
  • schampoo, balsam, duschcréme
  • vattenflaska
  • klocka
  • iPod

Vad har ni med er till träningen? Jag har de senaste åren börjat förstå att det är viktigt med riktiga träningskläder. För motivationen, känslan, funktionen och inte minst för att jag är fåfäng. Allra viktigast med riktiga träningskläder är det om träningen är ute i kyla, halka eller regn. Jag har samlat på mig ett gäng löparskor och alla har sin funktion vid rätt tillfälle. Jag har hittat mitt favoritmärke, adidas smeker mina fötter som en sommarvind. Även nike har bra skor och deras sko med gtx använder jag då det är riktigt blött ute, men adidas är definitivt min favorit. Tyvärr är det ofta så att en sko är utsliten lagom tills då man börjar älska den.

onsdag 19 januari 2011

Kaffe och proteindrink

Sitter och smuttar på kaffe från i morse (har värmt det igen, snålvariant). Har druckit upp min proteindrink. Perfekt mellanmål efter ett hårt träningspass. I morse vaknade jag pigg, frisk och utan träningsvärk, så jag kunde inte låta bli att träna. Önskar det hade vart skidåkning, men det fick duga med gymmet. Nu blir det studier resten av dagen.

Jag premiär inviger mina nya koppar jag fick av min syster Sofia (som har en fin blogg, kika gärna i på den) i födelsedagspresent. Mönstret har Stig Lindberg designat. Både fina och goda att dricka ur. Om de håller värmen bra också så får de 5 av 5 och kanske klättrar upp på listan som favoritkopp.

tisdag 18 januari 2011

Dagens utsikt, eller insikt?

Studielitteratur, frukt, kaffe och dator. Ungefär så här spenderas dagarna innan en tenta. Har även hunnit med att dammtorka och dammsuga hela huset på förmiddagen. Jag får koncentratonssvårigheter när det är rörigt och skitigt. Även om hushållsarbete borde prioriteras sist i dagordningen dagarna innan tenta. När det i rörigt i mitt hem blir det rörigt i mitt huvud och jag kan inte fokusera. Därför startar jag ofta dagen med att plocka och städa. Hur finner ni ro för att studera?

måndag 17 januari 2011

Semlor och träningsvärk

Vet ni vad jag har? Jag har träningsvärk. Jag är så öm i mina ben att jag knappt kan sätta mig på en stol. Jag får släppa spänningen i lårmusklerna när jag har ca 10 cm kvar till stolen. Det slutar med en duns och förmodligen en öm svanskota om det inte blir bra snrt. Annars får jag väl stå upp tills värken gett sig.

Tidigare idag låg jag på mage i sängen och pluggade till min helvetestenta (som jag för övrigt ska kicka aset av på torsdag), då det knackade på dörren och jag blev tvungen att resa mig upp. För det första kunde jag knappt resa mig upp ur sängen. Kände mig som en pinne. När jag ändå lyckats ta mig upp, så skulle jag ta mig ner för trappen, vilket även det var svårt. Jag var som en gammal tant, som knappt kunde ta sig fram utan att oja.

Anledningen till värken är min stenhårda start på gymmet. Jag har hunnit med ca 8 besök där på två veckor. Igår var jag på mitt första pass. Har bara varit på gymmet innan. Jag gick på box. Satan i gatan vad roligt det var! Min första tanke när det var slut på passet var, - va redan? Det knäppaste av det knäppaste är att jag gillar att ha träningsvärk, hur ont och opraktiskt det än är.

Var ute på promenad idag med hundarna, man skulle kunna kalla det för glidning. Det var så halt att jag fick gå med myrsteg för att inte drutta på ändan. Kunde inte heller parera mina halk så bra, eftersom träningsvärken gjorde sig tillkänna vid minsta hastiga rörelse. Resultat: promenaden tog dubbla tiden. Dock inte dubbel träning.

Emil och jag skulle mysa med semlor till solsidan igår (som var skitbra!), dock var de slut när jag skulle köpa. Så idag kom Emil hem med semlor och vi fick eftermiddagsmysa idag istället. Jag gillar inte fikabröd, men semlor är fantastiskt gott! Undantaget som bekräftar regeln. Mums!

Om ni undrar...

vart jag tagit vägen. Jag låter bilden tala för sig själv.

torsdag 13 januari 2011

Sugen

Det börjar rycka i min loppistarm. Det var innan jul jag var på loppis sist. Jag och syster yster var på Myrorna igår, men det kan inte räknas för det var bara en massa skit. Antingen har jag tappat bort min loppistant eller så var det bara skit. De allra snyggaste och personligaste hemmen är ofta fyllda med loppisfynd och arvegods. Se så tjusigt det är med tavlor t ex.

Jag är väldigt sugen på att börja med vår hall/trapp. Vi har redan rivit bort golvet i den övre hallen, så det är enbart spånskivor på golvet där. Så har det sett ut sen vi flyttade in. Vi har redan efter ett par månader blivit hemmablinda. Funderar på vad vi ska ha för golv där. Kanske samma som i köket så hela hall/trappen blir som en chock av svartvitt, rutigt och randigt. Vi har även börjat snacka om att sätta upp bröstpanel. Tror det skulle bli fint.

Bilden har jag stulit, och glömt vart. Skämmes på mig!

onsdag 12 januari 2011

Glömde säga...

att Anna heter min syster och hon har inte bara en snygg salong. Hon är även en grymt bra frisör.

Hos frissan

Idag har jag varit hos frisören och blivit snygg i håret. Jag har det väldigt bra som har en syster som är frisör. Hon öppnade eget för nästan ett år sen. Hennes salong ligger på Åsgatan i Falun och heter Rock it. Det är riktigt snyggt i hennes salong. Här kommer lite bilder.

tisdag 11 januari 2011

Dagens lunch

Idag serveras det rykande het gulaschsoppa med créam fraiche på Sjögatan. Soppan är tillagad med extra vitlök. Detta på grund av att förkylningsviruset har angripit oss. Det stora slajmiga gröna förkylningsviruset kan ha kommit vart som helst ifrån. Har du sett detta virus är du välkommen med tips i kommentarsfältet.

Som vanligt när man kommit igång med träningen kommer detta virus och sätter sig i kroppen. Visst kan man träna, så länge man inte har feber och halsont? Ibland kan en löprunda göra susen när man är förkyld, då man får (ursäkta språket) snora ur sig ordentligt. Det blir ganska många urfräsningar när man springer ute i vinterkylan. Just nu råder det dock sommarvärme här. +1,5 är rena rama chocken när man är van vid minst -10.

måndag 10 januari 2011

Jag är 24 år och en trissvinnare

Idag fyller jag år för 24 gången. Har haft en riktigt trevlig födelsedag. Trots att det är svårt att toppa födelsedagarna man hade som barn. När man var liten var det helt magiskt att få fylla år. Allt fokus riktat mot bara mig. När dagen var slut var det som att jorden gick under. Nu känns det inte alls lika magiskt att fylla år, vilket betyder att inte hela världen rasar ihop då dagen är slut. Så i slutändan blir det ändå bra.

Dagen började med ett besök på gymmet. Efter det blev det plugg och sen blev det trevlig fika hemma på sjögatan. Tack alla som kom. Vi åt smaskiga tårtor och hade det precis lagom trevligt!

Fick många fina presenter, men den mest märkvärdiga var trissvinsterna. Jag brukar aldrig vinna, speciellt inte sånna summor!

söndag 9 januari 2011

Goda apelsiner och barnkalas

Så skulle man kunna sammanfatta helgen som gått. Helgen började med ett trevligt 10års kalas hos Emils systerdotter Maja. Sen har jag hängt mycket med lillebror som varit hos oss hela helgen. Igår var vi ut med lite vänner och bowlade. Som vanligt har helgen gått fort och vi har hunnit med alldeless för lite skidåkning och plugg (plugg är det bara jag som skulle hunnit med). Får träna och plugga desto hårdare i veckan som kommer istället. En vecka som även den börjar med födelsedagskalas.

Har faktiskt hunnit med att städa idag också, hela huset doftar citronsåpa och i min mun smakar det av solmogna apelsiner. Tack för en superhelg.

fredag 7 januari 2011

Fredagsmys

Grabbarna sitter i köket och har LAN, svärmor och jag tittar på Let's dance. Vad gör ni?

onsdag 5 januari 2011

Detaljer på Sjögatan

Fönsterbräda, så ser de ut i nästan hela huset. Väldigt tjusiga tycker jag.

Tidstypiska fönster

Nykaklat i köket.
Nymålade luckor med nya kökshandtag, nytt golv från Tarkett.

Kylskåpsmagnet från Village.

Knivmagnet.

"Espressomaskiner" loppisfynd.


Espressokoppar från Åhlens.

Vet inte vad dessa kallas, men jag kallar dom för Rättviksband. Idag klistrade jag fast de på hyllorna i köket. Visst blev de fint. Köpt i Rättviks sy-affär för 14kr/m.

Bygglov

Igår tittade jag på Bygglov på tv4. Jag kan ju börja med att säga att jag skulle inte heller vilja flytta hemifrån om mina föräldrar bodde i ett så vackert hus. Jag gillar verkligen tegel, så fint material. Speciellt på större hus. Sen skulle jag inte tacka nej till mycket av det som de gjorde i lägenheten de fixade åt den tjejen som skulle bo där. Min enda tanke är att jag är avundsjuk. Det jag lärde mig av det här programmet är att våga blanda mer. Allt som är snyggt är ju även snyggt tillsammans.

Bild på huset och fler bilder från programmet finns på hemmakanalen, där har jag även lånat bilderna nedan.

Snygga textilier och platsbyggda möbler. Det är så sjukt snyggt med platsbyggt. Emil kan du inte skola om dig till snickare. Eller i ju för sig skulle du säkert aldrig hinna snickra åt mig i alla fall.

De tapetserade på skåpen, tror det är IKEA. Så snyggt att blanda, blanda och blanda alla färger och mönster. Tänk om man själv vågade.

Snyggt diskställ med indisk inspiration

Riktigt fin blev matsalsgruppen. Liknande lampor har jag gjort själv men vet ännu inte vart jag ska hänga dom. Stor eloge till Mija Kinning som är grym på att blanda färg, form, mönster, gammalt och nytt utan att det ger ett rörigt intryck. Gillar den vita basen och alla mönster. Mija vill du komma hem till oss och fixa?

Jag är inte den som skulle tacka nej till vitvaror från SMEG. Inte heller till en köksassistent från Kitchen aid. Jag är inte den som bakar mycket, men den skulle få vara snygg i mitt kök och kanske få mig att baka mer.

Tavlor


Jag har hängt upp tavlor i vårt "mellanrum". Dom sa - så mycket bättre när vi är tillsammans.

Operation vardagsrum

Äntligen är vi färdiga i vardagsrummet. Vi hann precis klart till julafton då vi invigde och hade julklappsutdelning här. Lite småfix är det kvar, men vi är nästan klara.

Har hängt upp tavlan vi får låna av Emils mamma.


Vi fick upp en julgran, men inte utan tårar och panik. Den var ful och sne, vi fick fästa den i taket med en krok för att den inte ska välta. Hur som helst, det viktigaste var att vi skulle ha en äkta gran. Ful eller inte.
Här har vi kommit långt med alla lager vitfärg.


Äntligen första strykningen av taket efter allt förarbete. Som innebar; tvättning, kvistlack och täckning.


Här har vi stykt på våtrumslim på strukturtapeten.